על המקום – מאז ועד היום קבוצת עין צורים, המשתייכת לתנועת הקיבוץ הדתי, עלתה על הקרקע בשנת תש"ז 1946 בגוש עציון. מקימיה היו חברי גרעין ה' של בני עקיבא ששהו בטירת צבי וביריה. לאחר נפילת הגוש בערב הקמת המדינה הלכו חברי הקבוצה לשבי בירדן. עם תום המלחמה התארגנו החברים והקימו מחדש את היישוב באייר תש"ט בבקעת שפיר כ- 6 ק"מ דרומית לצומת קסטינה על כביש קריית מלאכי – אשקלון.
עין צורים היסטוריה והווה
בכ"ח תשרי תש"ז, 22.10.1946, התקבצו 37 בחורים ו 15 בחורות כקבוצת עין- צורים, ועלו להתיישבות בגוש עציון (ע"ש הולצמן) על אדמת אַבוּ- זַייד, צפונית לחירבת- זכריה, בין בית לחם לחברון.
המוסדות המיישבים שלחו את הקבוצה להתיישב, כתגובה על הריגת הפלמחניקית ברכה פולד, שנהרגה ב"ליל ווינגיט", בו ניסו לשבור את המצור הבריטי על חופי ארץ- ישראל, בהבאת אוניית מעפילים "ווינגיט" לחופי תל- אביב.
השם "עין צורים" נבחר לאחר התלבטויות, כאשר הוא מבטא את המציאות בשטח – הרבה סלעים ומעיין קטן – עין אבו זייד. קדמו לעין צורים בהרי גוש עציון – כפר עציון (1943) ומשואות יצחק (1945).
שלושת הקבוצות השתייכו לתנועת הקיבוץ הדתי שמנתה כ- 10 קבוצות בתש"ח. (5 מהן חרבו במלחמת השחרור). קבוצת רבדים של השומר הצעיר השלימה את הרביעייה.
הבחורים והבחורות בני 18 – 19 קבלו הכשרה בטירת צבי (ראשונת קבוצות הקבה"ד), בביריה שליד צפת, ובמקווה ישראל (גרעין ה' של בני- עקיבא, גרעין הצופים הדתיים ועוד).
ביישוב החדש עסקו בסיקול אבנים ובניית טרסות, נטיעת עצים מטעם הקק"ל, הכנה למטע, רפת, לול וכו'. נבנו צריפים ובית בטחון.
עם קבלת החלטת האו"מ, על חלוקת ארץ ישראל והקמת מדינה יהודית, החלו התנכלויות ליישובים ולתחבורה. ההתקפה הראשונה הייתה על עין צורים, ובעקבות הדיפתה המוצלחת החל מצור על גוש עציון. היו ניסיונות לפרוץ את המצור, חלקם לא הצליחו (שיירת העשרה, נבי דניאל, הל"ה).
בערב הקמת המדינה הסתיים הקרב האחרון שערך שלושה ימים, בו נכבשה כפר – עציון, תוך הריגת 150 חברים לוחמים ולוחמות (4 אנשים נותרו חיים). שלושת היישובים הצעירים והקטנים יותר – משואות יצחק, עין צורים ורבדים הלכו לשבי הירדני. שבועיים במשטרת חברון ו – 9 חודשים בצפון ירדן, אוּם ג'ימַל שליד אירביד.
עם חזרתם, חיפשו מקום להתיישב בו מחדש ובחרו בבקעת שפיר. היישוב הוקם מחדש ב- כ"ד אייר תש"ט, 23.5.49 בבית חווה בודד ליד הכפרים סוֹאַפִיר, ששימרו את השם העתיק שפיר המוזכר בספר מיכה וכן בקינות תשעה באב.
משואות יצחק הוקמה מחדש מספר ימים קודם לכן כ- 2 ק"מ מערבה על הכביש לאשקלון כקיבוץ, אך עם הפיכתה למושב שיתופי היה מעבר חברים בין הקבוצות. בהמשך, לאורך השנים הצטרפו חברים נוספים לקבוצה.
גרעין ו' שהיה בביריה במלחמת השחרור, גרעיני בני- עקיבא נוספים, גרעינים והכשרות מחו"ל, חברי עליית הנוער שהתחנכו במקום ונשארו, ובני משק שבגרו, התחתנו, ובנו את ביתם פה.
היום עין צורים היא קיבוץ מתחדש וחיים בה בצוותא חברי קיבוץ שיתופיים, חברים בעצמאות, ומשפחות בשכירות לקראת קליטה. היישוב הורחב בשכונה נוספת של 120 משפחות ממפוני גוש- קטיף הגרים בה כרגע במבנים זמניים. פרנסת חברי קהילת עין צורים מבוססת על עבודת חוץ הכרוכה ביציאה מהמקום. החלק הקטן יותר מתפרנס מעבודה במקום, במשק ובקהילה:
חקלאות: גידולי שדה במגוון גידולים, רפת, לול הודים, מטע אפרסמון ופאולוניה.
תעשייה זעירה: מוצרי משי, "עץ הבקבוקים" הייחודי בארץ ובעולם.
קייטרינג נענע המספקת ארוחות בחדר האוכל, לאירועים וללקוחות חיצוניים. אירוח כפרי המונה כ- 60 חדרים וצימרים. מעונות יום "המארחים" ילדים מבחוץ (בתשלום כמובן). שירותים שונים: כלבו, ענף הבגד, גינון, יזמויות קטנות. בתחומי הקיבוץ "מתארחים" 2 מוסדות של הקיבוץ הדתי בדרום: ישיבת הקבה"ד בדרום בה לומדים צעירים המשלבים לימודים עם 3 שנים צבא. מרכז יעקב הרצוג – ללימודי ארץ ישראל ויהדות למבוגרים, הבאים מכל האזור, חילונים ודתיים, צעירים ומבוגרים, וכן שת"פ עם המכללות השונות מהצפון עד הדרום.
אירוח כפרי – מה אנחנו מציעים?
בראש ובראשונה אנו מציעים לכם אווירה. אווירה דתית ייחודית, מסבירת פנים. אווירה של בית חם ומרחבים של ירוק בעינים. המקום שלנו מתאים לארוח יחידים, משפחות וקבוצות. ניתן להזמין אירוח כפרי לאירועים משפחתיים, כנסים וימי עיון. שני אולמות המכילים כ- 100 איש ובנוסף ארבעה אולמות (כיתות) לפעילויות קבוצתיות. לרשותכם כארבעים וחמישה חדרי נופש המותאמים שניים עד ארבעה אורחים וכן ארבע יחידות שהן למעשה דירות שני חדרים המותאמות לאירוח של חמישה עד שמונה אורחים. לחלק מהחדרים ולכל מקומות הציבור כמו מועדון, חדר אוכל ובית כנסת יש גישה לנכים.
כל חדרי האירוח והיחידות ממוזגות ובהן שרותים, מקלחת וברובן אמבטיה, טלוויזיה, פינת קפה, מיחם, מקרר ובו חלב, פירות ועוגה. בשבת – האירוח כולל שלוש סעודות. בימי חול בסיס האירוח כולל לינה וארוחת בוקר. ארוחות נוספות ניתן לקבל בהזמנה נפרדת. הארוחות מוגשות בחדר האוכל של האירוח.
שבת וחג
במהלך השבת אנו מספקים לכל חדר מיחם ומקרר ומגישים קפה ועוגה לחדרים. אנו מארחים וחוגגים את כל חגי ישראל כהלכתם. אנו מקיימים את כל התפילות בבית הכנסת של הקיבוץ. לצד בית הכנסת הקמנו בית מדרש וספריה תורנית. ניתן להעמיד לרשותכם בית כנסת נפרד.
רעיונות לבילוי וקניות
אנו נמצאים כ- 45 דקות מתל-אביב, ירושלים ובאר שבע. קרוב לחמי יואב, מוזיאון גבעתי, מערות בית גוברין, חוף ניצנים, הפארק הלאומי באשקלון ועוד. פעילויות: בקיץ בריכה (גם שעות נפרדות), מגרש משחקים, רפת, לול, מגרש כדורסל/כדור רגל. שפע נדנדות, מגלשות, ומתקני משחק לילדים צעירים.